Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzerie, do których warto się wybrać w Błoniu. Polecane miejsca w maju 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Zobacz najlepsze pizzerie w Błoniu
Zobacz najlepsze pizzerie w Błoniu Vima
Odkryj gdzie możesz zjeść najlepszą pizzę w Błoniu. Jest to niewątpliwie przysmak uwielbiany na całym świecie. Prawdopodobnie każdy spróbował jej przynajmniej raz w życiu, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Sprawdź, gdzie oraz jakie rodzaje pizzy serwują pizzerie w Błoniu. Odwiedź katalog firm i poszukaj swojej ulubionej.

Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Błoniu

Pizza rzymska

To rodzaj pizzy posiadający chrupiące ciasto i większą ilość dodatków. Na ogół są to: pomidory, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella i świeże zioła. Podczas wyrabiania ciasta dodaje się mniejszą ilość wody i odrobinę tłuszczu. Pizzę rzymską wypieka się w nieco niższej temperaturze, w 350 stopniach, w czasie około 3 minut. Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Błoniu.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

Jest to rodzaj pizzy który charakteryzuje się brakiem sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana białym sosem na bazie krowiego mleka. Dodatkami mogą być: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Oczywiście nie może zabraknąć sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto odznacza się większą chrupkością, a podczas wyrastania potrzebuje więcej czasu.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Błoniu, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Błoniu

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Historia pizzy

Pizza i jej początki pochodzą z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tym czasie otwarto pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten spopularyzował je jeszcze bardziej. Jego następca wprowadził przysmak na dwór.

Zgodnie z legendą pizza Margherita wywodzi się od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni przyrządził jej nowość, pizzę z mozzarellą. Spodobała się królowej i od tej pory zaczęto ją tak nazywać.

Moda na to danie obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została otwarta w 1905 roku. W innych regionach Włoch pizza stała się modna dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.

Obecnie to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Błoniu. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na blonie.naszemiasto.pl Nasze Miasto