Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szpinak jest pełen składników odżywczych (witaminy A, kwasu...
fot. Jacqueline Howell / Pexels

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?

2. Szpinak

Szpinak jest pełen składników odżywczych (witaminy A, kwasu foliowego i witaminy Coraz witaminy E i potasu), dzięki czemu jest podstawą zdrowego odżywiania. Jednak wyniki badań pokazują, że nieorganiczny szpinak ma wagowo więcej pozostałości pestycydów niż wszystkie inne testowane produkty. Dlatego EWG zaleca, aby w miarę możliwości kupować organiczny szpinak i inne liściaste warzywa. Zawsze należy pamiętać o ich dokładnym umyciu.

Zobacz również

Polki w czołówce na półmetku turnieju szachowych Mistrzostw Europy

Polki w czołówce na półmetku turnieju szachowych Mistrzostw Europy

Polski zespół bliżej triumfu w Lidze Mistrzyń! Wyjazdowe zwycięstwo tarnobrzeżanek!

Polski zespół bliżej triumfu w Lidze Mistrzyń! Wyjazdowe zwycięstwo tarnobrzeżanek!

Polecamy

Zmiany dla kierowców. Te przepisy mogą wejść w życie - będą nowe ograniczenia

Zmiany dla kierowców. Te przepisy mogą wejść w życie - będą nowe ograniczenia

Golisz tak nogi? Narażasz się na zapalenie mieszków włosowych

Golisz tak nogi? Narażasz się na zapalenie mieszków włosowych

Gorce bez tajemnic: Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyprawą

Gorce bez tajemnic: Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyprawą