Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Delikatne ciasto na tradycyjne uszka. Sprawdzony przepis na wigilijne danie. Dodaj popularny składnik i ciesz się idealną miękkością

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Najsmaczniejsze ciasto na uszka przygotowuje się tylko z mąki, gorącej wody i soli.
Najsmaczniejsze ciasto na uszka przygotowuje się tylko z mąki, gorącej wody i soli. Getty Images/ankub/zdjęcie ilustracyjne
Na wigilijną wieczerzę tradycyjnie przyrządza się uszka z grzybami, które podawane są z barszczem na zakwasie buraczanym. Przepis na ciasto na uszka jest prosty, szybki i tani w przygotowaniu. By wyszło idealnie, potrzeba tylko trzech składników. Zobacz przepis na szybkie ciasto na uszka do barszczu.

W skrócie

Ciasto na uszka nie wymaga skomplikowanych metod, ani wykorzystania trudno dostępnych składników. Najważniejsza jest dokładnie przesiana mąka pszenna oraz bardzo ciepła woda, która nada ciastu delikatności. Warto też dodać niewielką ilość soli i pamiętać, że sól dodaje ciastu twardości. Poznaj przepis na miękkie ciasto na uszka.

Ciasto na uszka – przepis na Wigilię

Liczba porcji: na około 70 małych uszek.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 20 minut na zagniatanie ciasta na uszka),
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 60 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli,
    opcjonalnie:
  • 1 jajko,
  • 10 ml oleju roślinnego.

Jak zrobić ciasto na uszka?

  1. Z przesianej mąki pszennej, ciepłej wody i soli należy zagnieść zwarte ciasto.
  2. Opcjonalnie można dodać 1 jajko i olej roślinny.
  3. Gotowe ciasto na uszka powinno być elastyczne.
  4. Można odłożyć je na 10-20 minut, aby uwodnił się gluten i dzięki temu było delikatniejsze.
  5. Następnie ciasto należy cienko rozwałkować, wykrawać z niego kółka lub wycinać kwadraty.
  6. Potem trzeba faszerować je nadzieniem z grzybów lub z kiszonej kapusty, a następnie zlepiać na kształt uszek.

Ciasto na uszka: z jajkiem czy bez

Tradycyjnie ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało w składzie jajek. Wystarczyło przesiać mąkę pszenną typu 450-500 i używać gorącej wody do zarabiania. Warto wiedzieć, że dodatek jajka sprawi, że ciasto będzie twardsze. Ciasto na uszka wykonane z mąki, wody i soli będzie natomiast elastyczne. Takie ciasto na uszka będzie też łatwe do rozwałkowania i formowania pożądanego kształtu.

To samo ciasto na uszka i na pierogi

Aby ułatwić i przyspieszyć sobie planowanie dań na wieczerzę wigilijną, można zrobić to samo ciasto na uszka i na pierogi. Jedynie pierogi powinny być wykrawane większą szklanką lub wykrawaczką. Do ciasta na pierogi można dodać żółtko, aby stało się bardziej wyraziste w smaku.

Uszka z mięsem

Zgodnie z panującymi zwyczajami w uszka wigilijne przygotowuje się z dodatkiem suszonych grzybów doprawionych podsmażoną cebulą. W Boże Narodzenie i w drugi dzień Świąt można zrobić uszka z mięsem. W takiej wersji będą świetnie smakować do barszczu z buraków.

Nie tylko uszka na Wigilię

Smakosze wigilijnych potraw z pewnością będą zachwyceni pierogami z soczewicą albo tradycyjnymi pierogami z kapustą i grzybami. Na Wigilię można też przyrządzić pierogi na słodko, czyli faszerowane masą makową lub słodkim twarogiem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Delikatne ciasto na tradycyjne uszka. Sprawdzony przepis na wigilijne danie. Dodaj popularny składnik i ciesz się idealną miękkością - Strona Kuchni

Wróć na blonie.naszemiasto.pl Nasze Miasto