Co jeść w święta na diecie?
Tradycyjne dania, które spożywamy podczas wigilijnej kolacji, to potrawy postne, a więc pozbawione mięsa i siłą rzeczy lżejsze. Niestety, wciąż zapewniają niemałe dawki kalorii. To dlatego, że kawałki karpia, dorsza lub łososia są często panierowane, a następnie smażone na oleju (lub maśle), który bułka tarta i mąka chłoną niczym gąbka. Kaloryczność śledzi natomiast zwiększa zalewa z tłustej śmietany lub oleju, a lekka zupa grzybowa staje się cięższa za sprawą kaszy, ziemniaków i zabielenia tłustą śmietaną.
Oczywiście trzy dni świątecznego folgowania sobie nie spowodują, że od razu przytyjemy kilka kilogramów. Przecież na wygląd naszej sylwetki pracujemy przez cały rok. Warto jednak zadbać o to, by w okres noworoczny wejść bez dodatkowej fałdki, poczucia ciężkości i przejedzenia.
Jak przygotować wigilijne potrawy w lekkiej wersji?
W tym roku wiele osób zasiądzie do wigilijnej kolacji w kameralnym gronie i poda na nią samodzielnie przygotowane tradycyjne dania. Zachęcamy, by do ich przyrządzenia wykorzystać jak najlepszej jakości zdrowe składniki, a ograniczyć ilość dodatków zapewniających „puste” kalorie, czyli cukru i tłuszczu.
Zobacz: Ból brzucha po świątecznym obżarstwie? Wypróbuj domowe sposoby na objawy niestrawności!
Nasze sposoby pozwolą oszczędzić sporo energii i uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki przy przymierzaniu sylwestrowej kreacji.
Sprawdź 12 sposobów na odchudzenie tradycyjnych wigilijnych potraw!
Czy Polacy boją się Legionelli?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?