Gotowanie dla początkujących. Oto 5 zasad, które stosują szefowie kuchni, aby sprawniej gotować

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zanim przystąpicie do gotowania, warto sprawdzić składniki w szafkach kuchennych i na ich bazie ugotować posiłek. Szefowie kuchni codziennie sprawdzają zaopatrzenie, aby nigdy nie zabrakło produktów do ich popisowych dań. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć kolejne zasady szefów kuchni.
Zanim przystąpicie do gotowania, warto sprawdzić składniki w szafkach kuchennych i na ich bazie ugotować posiłek. Szefowie kuchni codziennie sprawdzają zaopatrzenie, aby nigdy nie zabrakło produktów do ich popisowych dań. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć kolejne zasady szefów kuchni. 123rf.com/photolight2/zdjęcie ilustracyjne
Gotowanie w domu może być zajęciem chaotycznym i powodować bałagan w kuchni. A to skutecznie zniechęca do samodzielnego przyrządzania jedzenia. Szefowie kuchni w restauracjach stosują kilka zasad, które ułatwiają pracę i wydawanie posiłków. W zaciszu domowej kuchni nie potrzeba dyscypliny, ale można skorzystać z 5 reguł istotnie ułatwiających gotowanie.

W skrócie

Za wprowadzenie wojskowego rygoru w kuchniach restauracyjnych odpowiedzialny jest francuski szef kuchni z XIX wieku – Auguste Escoffier. Nazywany jest reformatorem tradycyjnej kuchni francuskiej. Wprowadził do menu desery na cześć znanych kobiet (beza Pavlova na cześć znanej primabaleriny oraz deser z brzoskwiniami Melba związany australijską śpiewaczką Nellie Melby), a także przygotował nowy system pracy oparty na wojskowej hierarchii. W zaciszu kuchni z powodzeniem można stosować 5 zasad, które przyspieszą pracę, otworzą na nowe pomysły kulinarne i zminimalizują bałagan do minimum.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię

Praktyczne triki w kuchni – sprawdzaj szafki i spiżarnię

W renomowanych kuchniach menu złożone jest z kilku kluczowych dań, które zmieniają się wraz z upływem sezonu. Kucharze nie mogą pozwolić sobie na to, aby jakiegoś produktu zabrakło i trzeba byłoby tłumaczyć się gościom z braku konkretnej potrawy po jej zamówieniu. Dlatego kucharze dzień wcześniej sprawdzają zaopatrzenie i wypisują, których składników niedługo zabranie.
Początkujący miłośnicy domowego gotowania mogą tę regułę bez problemu wdrożyć w zaciszu własnej kuchni. Warto dzień wcześniej sprawdzić produkty przechowywane w domowych szafkach, a następnie na podstawie znalezionych produktów wybrać dzienne menu. Często można się zaskoczyć ilością suchego jedzenia np.: makaronów i kasz. Dzięki temu nie wydacie dodatkowych pieniędzy. Proponowaną zasadę można też zastosować w odwrotnej kolejności, czyli najpierw wybrać dzienne menu, sprawdzić zawartość spiżarni i z gotową listą produktów wybrać się na zakupy. Tej zasadzie w obu wersjach hołduje edukatorka kulinarna w dziedzinie niemarnowania żywności, Jagna Niedzielska.

Praktyczne triki szefów kuchni – zgromadź narzędzia do gotowania

Szefowie kuchni w restauracjach egzekwują, aby każdy kucharz przygotował swoje miejsce pracy. Poza utrzymywaniem czystości, ważne jest zgromadzenie odpowiednich sprzętów. Przed rozpoczęciem krojenia trzeba naostrzyć noże, przed pieczeniem zgromadzić wszystkie potrzebne akcesoria:

  • formy do pieczenia,
  • rękawy cukiernicze,
  • łopatki silikonowe,
  • misy do mieszania produktów.

Gotowanie w domu będzie sprawniejsze, gdy wcześniej przemyślimy, które sprzęty będą konieczne do przygotowania pysznej potrawy.

W naszej galerii zebraliśmy zasady, które stosują szefowie kuchni

Mise en place, czyli przygotowanie składników

Szybkie funkcjonowanie kuchni w godzinach szczytu przebiega wydajnie, gdy przed rozpoczęciem pracy kucharz przygotuje się odpowiednią ilość składników. W domu warto planować jadłospis i według niego odmierzyć potrzebną ilość makaronu, kaszy lub płatków. Wcześniej pokroić warzywa lub mięso. Szczególnie pracochłonne czynności należy wykonać wcześniej, aby maksymalnie skrócić czas między gotowaniem a wydawaniem posiłku. Fachowe słowo na te działa to „mise en place”, które oznacza w wolnym tłumaczeniu miskę na swoim miejscu. Współcześnie podobną funkcję spełnia meal prep, czyli modne planowanie posiłków, przygotowywanie i porcjowanie półproduktów z maksymalnie dwudniowym wyprzedzeniem.

Czytaj także:

Wspólne gotowanie

Auguste Escoffier zrewolucjonizował francuską i światową gastronomię, wprowadzając hierarchię stanowisk wzorowaną na wojsku. Szef kuchni szczególnie w filmach postrzegany jest jako surowy dyktator, który zarządza jakością dań i stawia pracowników do pionu, gdy danie nie spełnia jego oczekiwań. W domu nie trzeba mieć ekipy pracowników ani być kulinarnym despotą. Jednak zawsze milej gotuje się w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Gdy organizujecie przyjęcie lub spotkanie rodzinne, możecie poprosić o pomoc przy robieniu sałatki albo lepieniu pierogów.

Szefowie kuchni chodzą na targ

Kolejną zasadą, która może zachęcić was do gotowania, jest korzystanie z lokalnych targów i gospodarstw rolnych. Szefowie kuchni mają swoich zaprzyjaźnionych dostawców sezonowych owoców i warzyw. Często rolnicy specjalnie dla jednej restauracji uprawiają fioletowe szparagi lub kalafiora romanesco o intrygującym kształcie. Właśnie na takich straganach można znaleźć pomysł na domowe danie. Ponadto warto pamiętać, że szefowie kuchni nie zawsze robią wszystko samemu. Dlatego tak jak oni poszukajcie np.: jakościowej cukierni, która sprzedaje bezy. Wtedy z powodzeniem wykorzystacie je do domowego Eton Mess, nawet jeśli jesteście nowicjuszami w kuchni.

Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogą wam zorganizować pracę w kuchni i zainspirują do gotowania.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Gotowanie dla początkujących. Oto 5 zasad, które stosują szefowie kuchni, aby sprawniej gotować - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na blonie.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie