Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Jaka jest różnica między produktami bio, eko i organic? Przy półce ze zdrową żywnością można się zgubić

Justyna Madan
Justyna Madan
Zdrowa żywność może mieć różne oznaczenia. Co stoi za hasłami eko, bio i organic?
Zdrowa żywność może mieć różne oznaczenia. Co stoi za hasłami eko, bio i organic? 123rf
Na rynku pojawia się coraz więcej zdrowej żywności, oznaczonej jako „bio”, „eko” lub „organic”. W dodatku coraz częściej trafimy na nią nie tylko w dużych hipermarketach czy sklepach internetowych. Na ekologiczne produkty decydują się też osiedlowi sprzedawcy. Znajdziemy je na półce ze zdrową żywnością. Sprawdzamy różnicę pomiędzy produktami bio, eko i organic. Jak je rozpoznać?

Spis treści

Chcesz jeść zdrowo, ale wraz ze wzrostem popularności zdrowej żywności nie masz pewności, co oznaczają konkretne symbole? Bio, eko i organic sprawiają wrażenie tego samego – żywności ekologicznej. Okazuje się jednak, że wcale nie oznaczają tego samego, ale każde z nich musi spełnić konkretne wymagania, aby trafić na sklepowe półki z takim właśnie oznaczeniem. Sprawdźmy, co stoi za każdym z tych oznaczeń.

– Dokonując eko-zakupów, pamiętajmy o tym, by czytać etykiety i szukać na nich Euroliścia. Znak ten daje nam gwarancję, że wybrany przez nas produkt został zweryfikowany przez specjalistyczne jednostki certyfikujące - podkreśla Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

Produkt ekologiczny

Oznaczenie „eko” na opakowaniu daje nam gwarancję, że towar został wyprodukowany zgodnie z zestawem konkretnych standardów.

– Nie wszystko, co wyhodowane metodą tradycyjną w przydomowym ogródku czy na polu, możemy nazwać „eko”. Produkty ekologiczne muszą spełnić szereg ścisłych wymagań, dotyczących sposobu ich produkcji i pochodzenia surowców, z których zostały wytworzone. Ekologicznymi można nazwać tylko te produkty, w których co najmniej 95% składników pochodzi z produkcji ekologicznej – wyjaśnia kampania „Przestaw się na eko”.

W przypadku żywności eko sposób jej wytwarzania podlega rygorystycznym normom. Do jej produkcji nie stosuje się m.in.:

  • żywności genetycznie modyfikowanej, tzw. GMO,
  • nawozów sztucznych, środków chwastobójczych oraz pestycydów,
  • hormonów przyspieszających wzrost zwierząt.

Ponadto rolnicy, którzy produkują żywność ekologiczną, mogą stosować tylko wybrane środki, m.in.: naturalne metody ochrony, ręczne (mechaniczne) usuwanie chwastów, naturalne nawozy, takie, jak kompost czy obornik.

– Dzięki temu żywność ekologiczna nie zawiera szkodliwych dla nas substancji, a sama jej produkcja odbywa się w oparciu o poszanowanie środowiska naturalnego. Zasady produkcji oraz sposób oznaczania żywności ekologicznej są ściśle określone m.in. w Rozporządzeniu Rady Wspólnoty Europejskiej z 2007 roku – podaje „Przestaw się na eko”.

Produkt ekologiczny posiada certyfikat potwierdzający wydany przez akredytowaną jednostkę kontrolującą oraz specjalną etykietę na opakowaniu. W Unii Europejskiej jest to symbol Euroliścia, który gwarantuje, że dany produkt jest ekologiczny.

Produkt BIO

Bio w tym przypadku oznacza życie, do tej kategorii mogą więc należeć produkty roślinne i zwierzęce, które nie są modyfikowane genetycznie.

- Produkty tego typu powstały w taki sposób, by nie zakłócać naturalnego cyklu życia fauny i flory. Wytwarzane w ten sposób makarony, przyprawy, zamienniki mięsa itp. pozostają w zgodzie z harmonijnym rozwojem przyrody – wyjaśnia portal Pole na stole.

Produkt organiczny

Powstał bez użycia pestycydów, nawozów lub jakichkolwiek substancji chemicznych, które mogą stosowane są w uprawie roślin i zwierząt. Oznacza to po prostu, że w trakcie przetwarzania do produktu nie dodano żadnej substancji obcej, również sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.

Zamiast chemii w gospodarstwach ekologicznych stosuje się metody naturalne, m.in.:

  • obornik,
  • kompost,
  • produkty biologiczne,
  • nawozy zielone,
  • napary ziołowe.

Zwierzęta w gospodarstwach ekologicznych pasą się swobodnie i żywią się paszą organiczną niezawierającą składników GMO, hormonów wzrostu i antybiotyków. Ponad 95 proc. składników jedzenia musi mieć pochodzenie naturalne, aby można je było oznaczyć, jako organiczne.

- Określenia eko, bio i organic są do siebie bardzo zbliżone. We Francji i krajach niemieckojęzycznych przyjęło się używać głównie terminu „Bio”. Natomiast kraje anglojęzyczne chętniej posługują się określeniem „Organic”. W Polsce spotkamy każde z nich, używane są bowiem zamiennie – podkreśla portal Pole na stole i dodaje: ekologiczne jedzenie zawsze jest zdrowe, jednak zdrowa żywność nie zawsze jest jedzeniem ekologicznym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy ubezpieczanie upraw zyskuje na popularności?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jaka jest różnica między produktami bio, eko i organic? Przy półce ze zdrową żywnością można się zgubić - Strefa Agro

Wróć na blonie.naszemiasto.pl Nasze Miasto