Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Jakich garnków potrzebujesz do gotowania? Sprawdź, czy dobrze wykorzystujesz potencjał tego naczynia

Paula Apanowicz
Dobre sprzęty kuchenne ułatwiają gotowanie i sprawiają, że czas spędzony w kuchni wydaje się płynąć szybciej. Nikt z nas nie lubi zmagać się z przywierającą powłoką lub nieustannie zamartwiać się, czy przygotowywane danie znowu się nie przypali. Aby cieszyć się pełnią smaku dań i ułatwić sobie pracę warto zainwestować w garnki dobrej jakości.

Najlepsze garnki do gotowania

Garnki obok patelni, noży i pozostałych akcesoriów kuchennych stanowią niezbędne wyposażenie wnętrza, w którym gotujemy. Z nimi podgrzejesz mleko do porannej owsianki lub kaszkę dla dziecka, ugotujesz zupę, gulasz, jajka czy makaron, a także przygotujesz zdrowe dania na parze lub te zapiekane w piekarniku. Setki dań, które przyrządzisz w garnkach, wymagają zatem dobrego zestawu. W kuchni warto mieć kilka garnków o różnych rozmiarach, funkcjach i materiałach, z jakich wykonano sprzęty. Wśród nich można wymienić:

  • garnki tradycyjne,
  • rondle,
  • brytfanny,
  • szybkowary,
  • małe garnki do mleka,
  • garnki do makaronu,
  • sokowniki,
  • garnki do gotowania ryżu,
  • garnki do szparagów,
  • garnki do owoców morza.

Jak widać, poszczególnych rodzajów garnków jest naprawdę wiele. Klasyczne garnki są najbardziej uniwersalne, ugotujemy w nich zarówno potrawkę z kurczaka, jak i rozgrzewającą zupę. Rondle różnią się od nich rozmiarem oraz tym, że zamiast dwóch rączek posiadają jedną, podłużną. Zwykle gotujemy w nich mniejsze potrawy lub podgrzewamy coś na szybko.

Solidne brytfanki sprawdzają się natomiast przy daniach gotowanych na wolnym ogniu przez wiele godzin. Nadadzą się do bigosu lub gołąbków. Możesz skorzystać z nich również podczas przyrządzania potrawy pieczonej w piekarniku bez obawy, że sprzęt się zniszczy.

Wypróbuj je!

Materiały promocyjne partnera

W zależności od potrzeb możesz również zdecydować się na profesjonalne garnki dedykowane gotowaniu konkretnej rzeczy. Jeśli często przygotowujesz spaghetti, w Twojej kuchni sprawdzi się garnek do makaronu, a jeśli gustujesz w azjatyckich specjałach, możesz zainwestować w ryżowar, który zapewni doskonałą jakość i smak ryżu. Garnki możemy podzielić nie tylko wedle ich wyglądu i funkcji, jakie pełnią, ale również materiałów, z jakich je wykonano. Wyróżniamy:

  • garnki ze stali nierdzewnej,
  • garnki żeliwne,
  • garnki aluminiowe,
  • garnki szklane,
  • garnki miedziane.

Garnki ze stali nierdzewnej

To jeden z najczęstszych wyborów w polskich domach. Takie garnki są trwałe, a przy tym stosunkowo niedrogie. Są odporne na uszkodzenia, zarysowania, korozję i wysokie temperatury. Ich zaletą jest równomierne nagrzewanie się, choć trwa ono nieco dłużej niż w przypadku garnków aluminiowych. Przy ich zakupie warto zwrócić uwagę na grubość dna – to ono zabezpieczy Twoje potrawy przed przypaleniem.

Garnki żeliwne

Te solidne, ciężkie garnki są wyjątkowo trwałe i służą latami. Można o nich powiedzieć, że są niemal niezniszczalne. Żadne uderzenie czy porysowanie nie jest im straszne. Garnki żeliwne to już większa inwestycja materialna, ale warto mieć w kuchni choć jeden model, zwłaszcza jeśli lubimy przygotowywać długo duszone potrawy na wolnym ogniu.

Polecane oferty:

Materiały promocyjne partnera

Garnki aluminiowe

To najtańszy i bardzo popularny typ garnków. Są lekkie, świetnie przewodzą ciepło i pozwalają nam zaoszczędzić trochę pieniędzy. Mają jednak pewną wadę – podczas gotowania w nich kwaśnych potraw np. z kiszoną kapustą lub żurku mogą wytwarzać szkodliwe dla człowieka związki. Jeśli zatem zależy Ci na zdrowiu, lepiej zainwestować w model wykonany z innego materiału.

Garnki szklane

Garnki do zdrowego gotowania nie istnieją? A jednak! Wśród „najzdrowszych” modeli garnków znajdują się te wykonane ze szkła. To świetna opcja dla alergików, gdyż szkło nie wytwarza żadnych szkodliwych substancji po rozgrzaniu. Szklane garnki prezentują się ponadto bardzo stylowo i dodadzą klimatu Twojej kuchni. Mają jedną wadę – podczas nagrzewania gorące stają się także ich uchwyty.

Dobre garnki to podstawa!

Materiały promocyjne partnera

Garnki miedziane

Taki zakup to spora inwestycja finansowa (najlepsze modele kosztują nawet kilka tysięcy złotych), ale jeśli możesz sobie na nią pozwolić, garnek miedziany będzie wyborem na długie lata. Ten model jest bardzo trwały, umożliwia ponadto zdrowe gotowanie. Świetnie przewodzi ciepło i zapobiega przywieraniu dań.

Różne powłoki garnków

Garnki możemy ponadto podzielić ze względu na rodzaj powłoki:

  • powłoka emaliowana – to typowy i tani wybór, ale niestety podatny na uszkodzenia;
  • powłoka ceramiczna – nie emituje szkodliwych substancji, jest bardziej odporna na uszkodzenia od swojej poprzedniczki, ale wciąż mogą powstawać na niej zarysowania;
  • powłoka teflonowa – jej niepodważalna zaleta to ochrona potraw przed przywieraniem, ale przy nieodpowiedniej pielęgnacji z łatwością mogą wytworzyć się na niej rysy;
  • powłoka tytanowa – niezawodny wybór. Taka powłoka nie emituje szkodliwych związków, jest odporna na bardzo wysokie temperatury, uszkodzenia i rysy. Łatwo się ją czyści, a wśród zalet można również wymienić szybkie nagrzewanie się naczynia i długie utrzymywanie przez nie ciepła.

Garnki do gotowania na parze

Sprawdź to!

Materiały promocyjne partnera

Na koniec naszego kuchennego poradnika nie sposób nie wspomnieć o garnkach przeznaczonych do gotowania na parze. To coraz popularniejsza technika gotowania, dzięki której dania są bardzo zdrowe i nie tracą swych właściwości odżywczych w trakcie obróbki cieplnej. Gotowanie na parze jest zalecane przy wielu chorobach, a także osobom borykającym się z otyłością lub dotychczas spożywającym tłuste, ciężkie potrawy. Taki garnek ma zwykle kilka warstw, a wśród nich część na wodę oraz sitko, na których umieszczamy gotowane warzywa czy mięso.

Szukasz okazyjnych cen na produkty AGD? Sprawdź kody rabatowe MEDIAEXPERT oraz promocje i przeceny w innych elektromarketach:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jakich garnków potrzebujesz do gotowania? Sprawdź, czy dobrze wykorzystujesz potencjał tego naczynia - Strona Kuchni

Wróć na blonie.naszemiasto.pl Nasze Miasto