Kalendarz przygotowań do świąt wielkanocnych
Zliczając czas przygotowania szybkich dań na Wielkanoc, można zauważyć, że niektórym trzeba poświęcić przynajmniej godzinę. Warto pamiętać, że w przeciwieństwie do Bożego Narodzenia na stole nie trzeba zgromadzić 12 dań. Dlatego można wybrać po jednym rodzaju dania, aby ułatwić sobie pracę i nie zmarnować zainwestowanych pieniędzy w jedzenie. Zebraliśmy naprawdę szybkie przepisy, które można zrobić przynajmniej dzień wcześniej lub w Wielkanoc.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię z przepisami last minute
5 dni do Wielkanocy - ekspresowy barszcz biały
Domowy barszcz biały można przygotować w 30 minut. Jednak o zakwasie na barszcz trzeba pomyśleć 5 dni wcześniej. Odradzamy korzystanie z zup w proszku, ale dla przyspieszenia przygotowań można użyć bazy do zupy sprzedawanej w szklanych butelkach. Warto zwrócić uwagę na ich skład, aby zawierał:
- mąkę pszenną,
- wodę,
- czosnek,
- tradycyjne przyprawy (majeranek, liść laurowy).
Dzień przed Wielkanocą - szybka babka
Szukając przepisu na ekspresowe ciasto na Wielkanoc, warto sięgnąć po przepis na babkę na oleju. Ten przepis cieszył się dużą popularnością wśród gospodyń w PRL-u. Łatwo dostępne składniki wpływały na powodzenie wypieku. Przy tym przygotowuje się je szybko i bezproblemowo dlatego poradzi sobie z nimi nawet nowicjusz. Można go zrobić dzień przed Wielkanocą. Wypróbujcie nasze przepisy na domowe ciasta na Wielkanoc.
Kiedy zrobić pasztet na Wielkanoc?
Domowy pasztet z wątróbki to danie, które zrobisz w 30 minut. Jednak warto zrobić je wieczorem w Wielką Sobotę. Dzięki temu smaki i aromaty będą mogły się „przegryźć”. Ten pasztet z wątróbki świetnie sprawdzi się zamiast pasztetu z królika, który wymaga dużego nakładu pracy. Delikatny pasztet z wątróbki z wierzchu polewa się klarowanym masłem, aby zapobiec jego wysychaniu. Aromatu dodaje suszony tymianek, który świetnie łączy się ze smakiem wątróbki. Dzięki temu jest to idealna przystawka na Wielkanoc.
Zobacz w naszej galerii przepisy na Wielkanoc na ostatnią chwilę
Kiedy zrobić sałatkę na święta wielkanocne?
Sałatka jarzynowa to prawdziwy klasyk na świątecznym stole. Jednak chcąc zrobić szybką sałatkę na Wielkanoc, warto wybrać przepis z użyciem warzyw korzeniowych albo sałatki z dodatkiem kurczaka i makaronu. Wykonacie je przed przybyciem gości na śniadanie wielkanocne. Można także przyrządzić sałatkę z ananasem, który nada posiłkowi egzotycznej słodyczy. Zachęcamy do sprawdzenia sprawdzonych przez nas przepisów na Wielkanoc:
Szybkie jajka faszerowane w Wielkanoc
Każdy przepis na faszerowane jajka można zrobić w 15 minut. Warto podawać od razu, gdyż najlepiej smakują podane na świeżo. Można skorzystać z szybkich przepisów na jajka faszerowane:
- pieczarkami,
- szynką
- albo awokado.
Dla miłośników ryb można przyrządzić jajka faszerowane łososiem. Przystawka ozdobiona świeżym szczypiorkiem będzie pięknie prezentować się na świątecznym talerzu.
Biała kiełbasa przed śniadaniem wielkanocnym
Na obiad można podać pieczoną białą kiełbasę z sosem chrzanowym. Aby przyspieszyć przygotowanie kiełbasy z piekarnika, zachęcamy do pokrojenia jej na mniejsze kawałki. Można ją także upiec kiełbasę od razu z pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami w piecu nagrzanym do 190° Celsjusza przez 25 minut. Dzięki temu otrzymacie w jednym żaroodpornym naczyniu pełnoprawne danie.
Mamy nadzieję, że nasze pomysły na Wielkanoc last minute poratują was podczas świątecznych przygotowań.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?