Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone i dlaczego? Te produkty wspierają nie tylko układ pokarmowy i odporność. Dowiedz się z kolejnych slajdów, w jakich przypadkach spożywanie kiszonek jest wskazane. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone i dlaczego? Te produkty wspierają nie tylko układ pokarmowy i odporność. Dowiedz się z kolejnych slajdów, w jakich przypadkach spożywanie kiszonek jest wskazane. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. nitrub/Getty Images
Ogórki kiszone to znakomity naturalny probiotyk, korzystnie wpływający na funkcjonowanie układu pokarmowego. Kiszonki dodatkowo są bogatym źródłem witaminy C i błonnika pokarmowego, a ten reguluje rytm wypróżnień oraz zmniejsza ryzyko zaparć i rozwoju raka jelita grubego. Podpowiadamy, przy jakich dolegliwościach i dlaczego warto sięgać po ogórki kiszone.

Spis treści

Kto powinien częściej sięgać po ogórki kiszone?

Kiszonki korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu, a szczególnie na pracę układu pokarmowego. Dodatkowo przy niektórych schorzeniach jedzenie ogórków kiszonych może złagodzić nieprzyjemne dolegliwości. W galerii przedstawiamy, kto i dlaczego powinien częściej sięgać po kiszonki.

W tych dolegliwościach warto jeść ogórki kiszone!

Właściwości zdrowotne kiszonek. Czy wszyscy mogą bezpiecznie zajadać się kiszonkami?

Ogórki kiszone to jedne z najchętniej spożywanych przetworów w naszym kraju. Są niskokaloryczne i idealnie podkreślają smak przekąsek, sałatek i dań głównych. Kiszonki powstają podczas procesu fermentacji mlekowej z udziałem bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu dochodzi do zahamowania rozwoju bakterii i wydłużenia świeżości produktu.

Dzięki dużej zawartości bakterii kwasu mlekowego ogórki mogą działać jak naturalny probiotyk, czyli produkt wspierający namnażanie się korzystnej mikroflory jelitowej.

Dodatkowo ogórki kiszone to dobre źródło witaminy C i błonnika pokarmowego, który na dłużej daje uczucie sytości i reguluje rytm wypróżnień. W kiszonkach znajdziemy również potas i wapń.

Zobacz: Nie wylewaj, tylko pij! Woda z ogórków kiszonych ma cenne właściwości, ale ważna jest dawka. Zobacz, na co pomaga sok z kiszonych ogórków

Mimo dobroczynnych właściwości ogórków nie wszyscy mogą bezpiecznie zajadać się nimi. Kto powinien ich unikać? W tych dolegliwościach należy ograniczyć jedzenie kiszonek:

  • nietolerancja histaminy,
  • zakrzepica i stosowanie leków przeciwzakrzepowych,
  • nadciśnienie tętnicze krwi,
  • choroba wrzodowa,
  • refluks żołądkowo-przełykowy.
Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Reklama

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na blonie.naszemiasto.pl Nasze Miasto