Kulinarna stolica Warszawy – podpowiadamy, gdzie słodko zjeść na Powiślu

Materiał informacyjny Elektrowni Powiśle
Sezon jesienno-zimowy najlepiej sobie… osłodzić. Na przykład w jednej z kawiarni w Elektrowni Powiśle. Jako Kulinarna Stolica Warszawy, miejsce to oferuje aż 41 restauracji, kawiarni i barów w jednym kompleksie. Dziś podpowiadamy, gdzie warto wybrać się na pobudzającą kawę, rozgrzewającą herbatę i małe co nieco.

BAKERY Elektrownia Powiśle

BAKERY Elektrownia Powiśle to rzemieślnicza piekarnia i bistro w stylu włoskim. W menu można znaleźć wypieki pochodzące z różnych regionów Włoch, np. panettone (Mediolan), bomboloni (Toskania), pizzę (Rzym), cornetto (Veneto) czy ciabattę (Veneto). Wszystkie wypieki powstają na naturalnym zakwasie, w przypadku panettone – na lievito madre (którego sporządzenie trwa kilka miesięcy). Produkty przygotowywane są na miejscu na bazie pieczołowicie wyselekcjonowanych składników najwyższej jakości: mąki, masła, dodatków, sezonowych warzyw i owoców. Śniadania serwowane są przez 7 dni w tygodniu od 8.00 do 18.00. Na miejscu oczaruje nas witryna z całą gamą słodkości, które idealnie komponują się z pyszną kawą czy sezonową, rozgrzewającą herbatą.

Vita Cafe

Priorytetem kawiarni Vita Café jest najwyższa jakość produktów i obsługi oraz uśmiech i zadowolenie klientów. Oferowane produkty to wyselekcjonowane, najwyższej jakości składniki, skomponowane w niebanalną całość. Wszystko jest tworzone od podstaw, bez użycia konserwantów czy polepszaczy smaku. Kultowym produktem kawiarni są pączki, które codziennie pojawiają się w różnych smakach, np. z kremem pistacjowym, truskawką, solonym karmelem, wiśnią, morelą, rafaello z porzeczkami, budyń z jagodami, truskawką z prosecco czy białą czekoladą z malinami.

Lifestyle Designers Point&Cafe

Lifestyle Designers Point&Cafe to wyjątkowy concept store w Elektrowni Powiśle. Jest to miejsce, w którym delektując się pyszną kawą, można poznać, wypróbować i nabyć produkty lifestyle’owych światowych marek. Można tu znaleźć pełny asortyment notesów Moleskine, piór Lamy oraz wiele pomysłów na prezent od marki Troika. Pracownicy pomagają w wybraniu idealnego produktu, chętnie dzieląc się swoją wiedzą i ciekawostkami ze świata designu. Kawa, ciacho i zakupy? Połączenie idealne.

Forastero&Co.

Forestero&Co. to: słodycze bez cukru, glutenu i wegańskie, trzy rodzaje belgijskiej czekolady oraz lody i wyroby cukiernicze, a do tego kawa. Dodatkowo w lokalu oferowanych jest aż 50 różnych pralin z belgijskiej czekolady, co czyni ofertę Forastero&Co jedną z najbardziej rozbudowanych w Polsce. Działają tu automaty z fasolkami Jelly Beans, tworzące cukierkowy las, w którym smaki można miksować do woli. Produkty pochodzą od polskich producentów, ale też od kameralnych, europejskich dostawców m. in. z Holandii, Francji, Belgii czy Danii. Półki wypełniają żelki, ciastka, lizaki, pianki, gumy do żucia, lody i wypieki tworzone na miejscu oraz pochodzące z lokalnej pracowni cukierniczej. Kawa w takim otoczeniu to istny raj dla podniebienia.

Miro Cafe

Miro to przede wszystkim smak. Słodki smak. Nowoczesne i piękne cukiernicze fantazje, a obok tego najlepsza kawa w mieście. Kawiarnia pokazuje owoce pracy trzech pokoleń rzemieślniczych cukierników, dla których szczerość i dobry smak to najlepsza receptura. W ofercie znajduje się aromatyczna kawa, pyszne wypieki, efektowne ciasta i lody.

Dziugas

Cheese DŽIUGAS® House jest ambasadą sera DŽIUGAS®, która nie tylko sprzedaje ser DŽIUGAS® o różnych etapach dojrzewania i dodatki dla smakoszy, ale również tworzy przytulną atmosferę dla przyjemnej komunikacji i pysznych odkryć. W lokalu można zasmakować produktów marki, napić się kawy czy zjeść lody. Tylko tu można skosztować nietypowych połączeń sera… ze słodkimi deserami – na przykład w formie pralinek.

Milk Bar Warsaw

Milk Bar to restauracja w amerykańskim stylu, oferująca desery oraz własne wypieki. Powstała w Kijowie, gdzie cieszy się ogromną popularnością. Ich flagowe produkty, takie jak zamknięte w słoikach „tres leches”, syrniki w tym samym smaku czy tort Victoria's Secret już zyskały popularność również w Warszawie. Dużą częścią biznesu Milk Bar jest piekarnia i brunch. Trzonem koncepcji są wszystkie znane amerykańskie klasyki: popularne desery, puddingi, ciasta, muffinki, serniki oraz wypieki – codziennie wykonywane chleby, rogaliki, ciastka i inne. Marka oferuje również nieziemsko pyszne i efektownie wyglądające ciasta na zamówienie i na wynos.

Na Końcu Tęczy

Na Końcu Tęczy to lody, które tworzone są z pasją i tylko z naturalnych składników. W skład lodów wchodzą mleko, śmietana, wanilia, masło, cukier, owoce czy warzywa z zaprzyjaźnionych lokalnych bazarków, prażone orzechy i ziarna, których zapach można wyczuć już wchodząc do lodziarni. Lody smakują tu dobrze nawet jesienią i zimą!

Warto wybrać jedną z propozycji i osłodzić sobie te jesienno-zimowe dni. Sezonowe (i nie tylko!) przyjemności czekają w Elektrowni Powiśle – kulinarnej stolicy Warszawy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kulinarna stolica Warszawy – podpowiadamy, gdzie słodko zjeść na Powiślu - Mazowieckie Nasze Miasto

Wróć na blonie.naszemiasto.pl Nasze Miasto