Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarne rewolucjonistki. Poznaj 5 niezwykłych kobiet, które zmieniły oblicze gastronomii

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ewa Wachowicz jest znaną polską producentką, dziennikarką, kucharką i jurorką polskiej edycji programu Top Chef. Jest pierwszą kobietą w Polsce, która na tak szeroką skalę połączyła karierę telewizyjną z pasją kulinarną.
Ewa Wachowicz jest znaną polską producentką, dziennikarką, kucharką i jurorką polskiej edycji programu Top Chef. Jest pierwszą kobietą w Polsce, która na tak szeroką skalę połączyła karierę telewizyjną z pasją kulinarną. Adam Wojnar / Polska Press archiwum
W świecie gastronomi jest wiele silnych i uzdolnionych kobiet, które swoimi osiągnięciami mogą zawstydzić niejednego szefa kuchni. Wybraliśmy dla Ciebie pięć prawdziwych kuchennych rewolucjonistek. Co je łączy? Są silne, pełne pasji, pomysłów i wiary we własne możliwości i marzenia. Poznaj ich osiągnięcia i wpływ, jaki wniosły do świata kulinariów.

Spis treści

Kuchenne rewolucjonistki

Kobieca strona gastronomii wciąż rośnie w siłę. Na kartach historii zapisało się już wiele kobiet, które swoją pasją do kulinariów wniosły bardzo wiele w nasze życie. To kucharki, pisarki, publicystki, restauratorki, dziennikarki i kobiety biznesu.

Wybraliśmy dla Ciebie pięć kobiet, które naszym zdaniem zasługują na miano kuchennych rewolucjonistek. Ich praca odmieniła oblicze gastronomii, ich książki z przepisami sprzedawane są w milionach egzemplarzy, a nagrania programów kulinarnych mają tysiące wyświetleń w mediach społecznościowych.

Julia Child: królowa kuchni francuskiej

Julia Child (1912-2004) to znana amerykańska szefowa kuchni, ikona telewizji i pisarka, która spopularyzowała w USA potrawy francuskie. Jej książki, m.in. Mastering the Art of French Cooking z 1961, są do dziś bestsellerami i pozycjami obowiązkowymi w biblioteczce każdego kucharza. Julia Child zasłynęła także dzięki swoim telewizyjnym programom kulinarnym, przede wszystkim The French Chef.

Julia Child w czasie II wojny światowej rozpoczęła pracę w Office of Strategic Services. Tam poznała swojego męża, Paula Childa. Para przeniosła się do Paryża, gdzie miała okazję zapoznać się z tajnikami francuskiej kuchni.

W 1951 roku Julia Child jako pierwsza kobieta ukończyła prestiżową szkołę kucharską Le Cordon Bleu.

Wysportowana i silna, pełna radości z życia, poczucia humoru, dystansu do siebie i miłości do masła, do dziś jest ikoną amerykańskiej gastronomii. Historia jej życia, pełnego pasji i smaków, została uwieczniona w filmie „Julie & Julia”, na podstawie bestsellerowej książki Julie Powell.

Może czas na nową patelnię?

Materiały promocyjne partnera

Lucyna Ćwierczakiewiczowa: polska tytanka gotowania

Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1826-1901) – to znana polska kucharka i publicystka. Zrewolucjonizowała naszą gastronomię i była pierwszą osobą w Polsce, która zarabiała na pisaniu książek kulinarnych.

Najbardziej znane książki jej autorstwa to m.in.:

  • Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast (Warszawa 1858)
  • 365 obiadów za pięć złotych (Warszawa 1860)
  • Poradnik porządku i różnych nowości gospodarskich (Warszawa 1876),
  • Nauka robienia kwiatów bez pomocy nauczyciela (Warszawa i Kraków 1879)

Lucyna Ćwierczakiewiczowa była znaną postacią dziewiętnastowiecznej Warszawy i inspiracją dla wielu ówczesnych pisarzy i poetów.

"Imponujący wzrost, tusza, postawa, silny głos, ostre, energiczne, nawet zamaszyste ruchy, pewna rubaszność w zachowaniu i manierach" - fragment "Klubu kawalerów" Michała Bałuckiego, w którym autor opisywał Dziurdzilińską, postać, której pierwowzorem była właśnie Lucyna Ćwierczakiewiczowa.

Eugénie Brazier: matka chrzestna gastronomii Lyonu

Eugénie Brazier (1895-1977) to pierwsza szefowa kuchni, która zdobyła 3 gwiazdki Michelin. Uznawana jest powszechnie za matkę nowoczesnej kuchni francuskiej. Dzięki swoim osiągnięciom ustanowiła Lyon kulinarną stolicą Francji.

Jedną z jej najbardziej znanych potraw jest „beautiful dawn lobster”. To homar podawany z brandy i śmietaną.

„La Mère była twardą i skromną kobietą, która instynktownie wiedziała, jak wybrać najlepszego z nas, w taki sam sposób, w jaki wybierała najlepszy produkt” - opisywał kucharkę jej najsłynniejszy student, Paul Bocuse. Źródło: newsgastro.pl

Brazier łącznie zdobyła aż sześć gwiazdek Michelin - trzy gwiazdki w każdej ze swoich dwóch restauracji (w Lyonie i w Col de la Luere).

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Nigella Lawson: kulinarna influencerka

Nigella Lawson jest obecnie jedną z najbardziej rozpoznawalnych kucharek i publicystek na świecie. To ona pokazała kuchnię prawdziwą i bez kompleksów.

Jej książki sprzedawane są w milionach egzemplarzy. Fani doceniają m.in. praktyczne porady, ciekawe przepisy i wesołe, pełne dystansu anegdoty.

Nigella jest córką brytyjskiego polityka. Pracę w mediach zaczynała jako redaktorka „The Sunday Times”. Następnie pisała recenzje i artykuły dotyczące jedzenia dla angielskich dzienników i magazynów. Wielką sławę przyniosły jej książki i programy kulinarne. Obecnie swoimi przepisami dzieli się chętnie na Facebooku i Instagramie.

Ewa Wachowicz: gwiazda telewizji dla smakoszy

Ewa Wachowicz jest znaną polską producentką, dziennikarką, kucharką i jurorką polskiej edycji programu Top Chef. Jest pierwszą kobietą w Polsce, która na tak szeroką skalę połączyła karierę telewizyjną z pasją kulinarną.

W 2007 został producentką oraz prowadzącą autorski program kulinarny Ewa gotuje dla Polsatu. Jest właścicielką restauracji Zalipianki Ewa Wachowicz w Krakowie.

Fani doceniają ją m.in. za sprawdzone przepisy na domowe ciasta, sałatki i szybkie obiady oraz aktywność w social mediach.

źródła: newsgastro.pl, dzieje.pl

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Kulinarne rewolucjonistki. Poznaj 5 niezwykłych kobiet, które zmieniły oblicze gastronomii - Strona Kuchni

Wróć na blonie.naszemiasto.pl Nasze Miasto