Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kurczak curry z ryżem i warzywami. Prosty przepis na wyśmienitego kurczaka. Jeden trik sprawia, że mięso będzie rozpływać się w ustach

Redakcja
Kurczak curry jest delikatny i niezwykle aromatyczny dzięki marynacie
Kurczak curry jest delikatny i niezwykle aromatyczny dzięki marynacie Getty images/Julia Nagy/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne, soczyste, rozpływające się w ustach mięso kurczaka i chrupiące warzywa. Kurczak curry to bardzo łatwe do przygotowania danie, które zasmakuje każdemu. Jeden trik sprawia, że mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Wypróbuj nasz przepis na kurczaka curry i zaskocz rodzinę przepysznym obiadem.

W skrócie

Zdradzę ci dzisiaj mój wielokrotnie sprawdzony sposób na to, by mięso z kurczaka było nieprawdopodobnie soczyste. Podpatrzyłam go w indyjskiej restauracji. Jadłam w niej kiedyś kurczaka, który dosłownie rozpływał się w ustach i w tym przypadku nie była to przesada. Zastanawiałam się, jak to możliwe. Okazało się, że mięso przed podsmażeniem całą noc przeleżało w jogurcie. Dzięki temu drób skruszał i stał się niesamowicie delikatny. Oczywiście szybko przeniosłam te metodę do mojej kuchni i zaczęłam robić w ten sposób kurczaka curry. Do jogurtu dodałam po prostu znaną mieszankę przypraw. Najlepiej, jeśli kurczak curry spędzi w jogurcie całą noc, ale jeśli nie masz tyle czasu, wstaw go do lodówki przynajmniej na trzy godziny. Zobaczysz, jak wielką to robi różnicę.

Kurczak curry – przepis na delikatne mięso z kurczaka w pysznym sosie

Czas przygotowania: 20 minut + 3 godziny marynowania
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub 1 podwójna,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2 marchewki,
  • czerwona papryka,
  • łyżka gotowej mieszanki curry,
  • łyżka oleju,
  • 100 g ryżu jaśminowego,
  • sól.

Jak zrobić kurczaka curry?

  1. Pierś z kurczaka oczyściłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Posoliłam.
  2. Przygotowałam marynatę: jogurt umieściłam w misce, dodałam łyżkę mieszanki curry i wymieszałam.
  3. Kawałki kurczaka umieściłam w marynacie, dokładnie wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 3 godziny.
  4. Marchew obrałam i pokroiłam w słupki. Paprykę pokroiłam w paski. Podsmażyłam warzywa na patelni, po czym dodałam kurczaka z marynatą. Dusiłam całość 20 minut na małym ogniu.
  5. W tym czasie ugotowałam ryż, z którym podałam kurczaka curry.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kurczak curry z ryżem i warzywami. Prosty przepis na wyśmienitego kurczaka. Jeden trik sprawia, że mięso będzie rozpływać się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na blonie.naszemiasto.pl Nasze Miasto