W skrócie:
Sos do grilla — sprawdzony przepis
Słoneczna pogoda zachęca do grillowania na świeżym powietrzu. Na takie okazje polecam przepis na lekki sos czosnkowy z koperkiem. To rewelacyjny dodatek, który z pewnością posmakuje każdemu. Świetnie smakuje do grillowanej karkówki, szaszłyków czy kiełbasy, a także do sałatek i warzywnych przekąsek. Sos jest aromatyczny i zdrowy. Przygotowuje się go bez majonezu, na jogurcie naturalnym gęstym lub jogurcie greckim.
Zobacz w galerii, jak zrobić sos czosnkowy z koperkiem.
Przepis na sos czosnkowy z koperkiem
czas przygotowania: ok. 10 minut
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 300 g jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego.
- 2 małe ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
- pęczek koperku,
- szczypta soli do smaku.
Jak zrobić lekki sos czosnkowy bez majonezu?
- Jogurt przełóż do miseczki.
- Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Dodaj do jogurtu.
- Wsyp łyżeczkę czosnku niedźwiedziego.
- Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do sosu.
- Dodaj szczyptę soli do smaku i wymieszaj. Gotowe.
Czytaj także: Szybki sos holenderski. Zrobisz go w minutę
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?