W skrócie
Sezon na szparagi przypada w Polsce na maj i czerwiec. Właśnie wtedy można przyrządzić domowe risotto ze szparagami. W kuchni włoskiej liczy się wybór odpowiedniego rodzaju ryżu do risotto. Najczęściej przepisy na dania kuchni włoskiej wskazują ryż arborio z racji kremowej konsystencji. Specjaliści kuchni włoskiej przyrządzając risotto z warzywami, w tym ze szparagami, sięgają po ryż vialone nano. Ten rodzaj ryżu ma mniejsze ziarna i po ugotowaniu jest bardziej zwarty i nabiera objętości. Zobacz przepis na pyszne risotto ze szparagami.
Włoskie risotto ze szparagami i cukinią – przepis na domowe danie
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 400 g ryżu do risotto,
- 1 mała cebula,
- 100 g masła,
- 1 1/2 l bulionu warzywnego,
- 1 pęczek szparagów,
- 100 g cukinii,
- 80 g tartego sera grana padano lub parmezanu,
- 1/2 kieliszka białego wina.
Jak zrobić risotto ze szparagami?
Przygotowanie:
- Szparagi należy umyć, oddzielić twarde łodyżki i włożyć je do bulionu warzywnego. Końcówki zielonych należy pokroić i odłożyć na później.
- Końcówki szparagów należy ugotować do miękkości i przetrzeć przez sitko do bulionu. Ma powstać esencjonalny wywar do podlewania ryżu.
- Cebulę należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
- W garnku z grubym dnem należy smażyć cebulę z 50 g masła na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Po 5 minutach trzeba dodać pokrojoną cukinię.
- Suchy ryż należy wsypać do garnka z przesmażoną cebulą przez około 3 minuty, aż będzie szklisty.
- Następnie do ryżu należy wlać białe wino i chwilę pogotować.
- Kolejnym krokiem jest dodawanie po chochelce bulionu warzywnego z roztartymi szparagami.
- Płyn należy dolać w momencie, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż.
- Gotowanie ryżu w ten sposób zajmuje około 15-20 minut.
- Pod koniec tego gotowania należy dodać pokrojone końcówki szparagów i gotować około 3 minuty.
- Garnek z risotto należy zdjąć z ognia.
- Risotto ze szparagami i cukinią należy doprawić pozostałą częścią masła i parmezanem. Zanim risotto będzie podane trzeba je dokładnie wymieszać i odstawić na minutę, do przegryzienia składników.
- Risotto ze szparagami i kawałkami cukinii jest gotowe do podania.
Czytaj także: Wyśmienite risotto z pieczarkami. Prosty przepis na szybki i smaczny obiad bez mięsa. Risotto jest idealnie kremowe i pyszne
Rodzaje risotta ze szparagami i cukinią
Domowe risotto ze szparagami można mieszać z różnymi sezonowymi produktami. Szczególnie polecamy zjeść risotto ze szparagami i z kawałkami kurczaka. Ponadto risotto ze szparagami znakomicie łączy się z porcją grzybów. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na risotto ze szparagami i pieczarkami.
Źródło:
- „Italia na talerzu”, Francois – Regis Gaudry, Wydawnictwo Znak
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?