Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Salmonella w tatarze wołowym. GIS wycofuje ze sprzedaży zanieczyszczoną partię mięsa

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie o wycofaniu ze sprzedaży jednej partii tatara wołowego. W mięsie, które można kupić w Auchan, wykryto obecność bakterii Salmonella spp. Spożycie żywności zanieczyszczonej nią może prowadzić do salmonellozy. Sprawdź, która partia została wycofana.
Mężczyzna w laboratorium, w kółku tatar wołowy
Salomonelloza jest przyczyną zatruć pokarmowych oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowych. seventyfour74/fotek/123RF

Spis treści

Tatar wołowy z Salmonellą wycofany ze sprzedaży

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sprzedaży tatar wołowy. W produkcie stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Wycofany tatar zanieczyszczony bakterią Salmonella spp był dostępny w sklepach Auchan.

– Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą – ostrzega GIS.

Wycofany tatar wołowy. Numer partii i szczegóły dotyczące produktu

Tatar wołowy zanieczyszczony pałeczkami Salmonelli spp był dostępny w opakowaniach zawierających 200 g produktu. Numer partii, który został wykluczony z dystrybucji, to 2293008. Termin przydatności do spożycia mija 30.08.2023 r. Tatar został wyprodukowany przez Zakłady Mięsne Łuków S.A.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Tatar wołowy Auchan, 200 g
  • Numer partii: 2293008
  • Termin przydatności do spożycia: 30.08.2023
  • Wyprodukowano dla: Auchan Polska Sp. z o.o. ul. Puławska 46, 05-500 Piaseczno
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Działania podjęte ws. wycofanego tatara wołowego. Zalecenia dla konsumentów

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował też o działaniach, jakie zostały podjęte w sprawie tatara wołowego, w którym wykryto pałeczki bakterii Salmonella spp.

– Niezwłocznie po otrzymaniu zgłoszenia o stwierdzonej nieprawidłowości (28.08.2023) producent wraz z dystrybutorem podjęli działania mające na celu wycofanie ze sprzedaży i utylizację wskazanej partii towaru. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu – informuje GIS.

Konsumenci nie powinni spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Jeżeli jednak to tego dojdzie i wystąpią objawy chorobowe, należy skontaktować się z lekarzem.

Salmonella spp wywołuje salmonellozę. Objawy zatrucia Salmonellą

Pałeczki Salmonelli wywołują salmonelozy, które dzieli się na durowe i jelitowe.

– Salmonella to bakteria z rodziny Enterobacteriaceae. Zakażenie pałeczkami Salmonelli prowadzi do rozwoju choroby zwanej salmonellozą. Jest ona przyczyną zatruć pokarmowych oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowych – pisze Monika Góralska na Stronie Zdrowia.

Do zakażenia może dojść przez:

  • spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
  • spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko),
  • używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.

Główne objawy zatrucia Salmonellą to:

  • biegunka,
  • ból brzucha,
  • gorączka,
  • nudności,
  • wymioty.

– Salmonelloza prowadzi do odwodnienia w wyniku utraty płynów, a w jej konsekwencji może rozwinąć się także sepsa, zapalenie płuc i zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych – pisze Monika Góralska.

Jeżeli wystąpią objawy zatrucia, należy zadbać o właściwe nawodnienie organizmu oraz lekkostrawną dietę. W przypadku gdy objawy nie ustąpią lub się nasilą, należy skontaktować się z lekarzem.

Uzupełnij domową apteczkę

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Salmonella w tatarze wołowym. GIS wycofuje ze sprzedaży zanieczyszczoną partię mięsa - Strona Zdrowia

Wróć na blonie.naszemiasto.pl Nasze Miasto