Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smażony sandacz z boczkiem i wędzoną śmietaną Karola Okrasy. Odkryj oryginalny przepis znanego szefa kuchni. Oto fenomenalny sposób na rybę

Redakcja
Karol Okrasa znany jest wykorzystywania metody wędzenia do nieoczywistych produktów. W książce „Biblia od kuchni” współtworzonej z Adamem Szustakiem OP zaproponował przepis rybę z wędzoną śmietaną.
Karol Okrasa znany jest wykorzystywania metody wędzenia do nieoczywistych produktów. W książce „Biblia od kuchni” współtworzonej z Adamem Szustakiem OP zaproponował przepis rybę z wędzoną śmietaną. od lewej: Piotr Wyszyński/Dorota Czoch
Karol Okrasa to popularny szef kuchni na co dzień pracujący w restauracji Platter w Warszawie. Widzom znany jest z programów kulinarnych „Kuchnia z Okrasą” i „Okrasa łamie przepisy”. Właśnie w nich łączy zaskakujące metody gotowania z regionalnymi składnikami. Fani programów z pewnością zapamiętali wędzenie produktów przy użyciu siana. Podpowiadamy przepis na sandacza z boczkiem w wędzonej śmietanie Karola Okrasy.

W skrócie

Karol Okrasa urodził się 20 maja 1978 roku w Białej Podlaskiej. Dzięki swojemu pochodzeniu często nawiązuje do smaków dzieciństwa, do produktów dostępnych na polu i w niewielkich gospodarstwach rolnych. W audycjach widać, że znany szef kuchni lubi karmić ludzi i często zaprasza gości, a także wchodzi we współpracę z innymi twórcami. Razem z dominikaninem Adamem Szustakiem stworzył książkę „Biblia od kuchni”. Przez pryzmat przepisów kulinarnych zaproponowanych przez Karola Okrasę, ojciec Adam Szustak tłumaczył biblijne znaczenie jedzenia. Wśród dań polecanych przez autora programu „Okrasa łamie przepisy” znalazł się smażony sandacz z boczkiem podawany z wędzoną śmietaną i zielonymi szparagami.

Sandacz z boczkiem z wędzoną śmietaną – przepis Karola Okrasy

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 350 g fileta z sandacza,
  • 200 g szparagów zielonych,
  • 1 łyżka pokrojonego w kostkę wędzonego boczku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany,
  • 1 garść siana,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 cytryna,
  • pieprz młotkowany,
  • sól,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • zioła do dekoracji z ogrodu lub łąki.

Jak zrobić smażonego sandacza Karola Okrasy?

Przygotowanie:

  1. Sandacza oczyść i ponacinaj delikatnie skórę.
  2. Czosnek pokrój w plastry i powoli usmaż na złoty kolor, przełóż na papierowy ręcznik.
  3. Boczek wysmaż na oleju na złoty kolor. Sandacza ułóż na boczku i smaż ok. 4–5 minut od strony skóry. Następnie obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
  4. Zdejmij rybę z patelni, a na niej przesmaż szparagi zielone nieobrane (przez ok. 2 minuty).
  5. Śmietanę wyłóż na talerz. Siano rozpal w rondlu, zgaś ogień, przykrywając pokrywką.
  6. Zdejmij pokrywkę i nadstaw miskę (obróconą do góry dnem) nad dymiące siano, tak, by złapać dym. Trzymaj miskę nadal do góry dnem i razem z dymem z siana przenieś ją szybko na talerz ze śmietaną. Pozostaw na 3–4 minuty.
  7. Na talerz wyłóż uwędzoną śmietanę, polej delikatnie cienkim strumieniem miodu i posyp świeżo otartą skórką z cytryny. Układaj na śmietanie sandacza i szparagi, dopraw solą, udekoruj ziołami i smażonym czosnkiem.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa RTCK.

Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smażony sandacz z boczkiem i wędzoną śmietaną Karola Okrasy. Odkryj oryginalny przepis znanego szefa kuchni. Oto fenomenalny sposób na rybę - Strona Kuchni

Wróć na blonie.naszemiasto.pl Nasze Miasto