Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna chałwa w 5 odsłonach. Odkryj różnorodność smaków z różnych stron świata. Turecka chałwa odstraszy wampiry

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na całym świecie chałwa zyskuje nowe składniki i sposób przygotowania. Jedną z nich jest chałwa z pistacjami. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć 5 najciekawszych sposobów na przygotowanie chałwy.
Na całym świecie chałwa zyskuje nowe składniki i sposób przygotowania. Jedną z nich jest chałwa z pistacjami. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć 5 najciekawszych sposobów na przygotowanie chałwy. Getty Images/Rus32/zdjęcie ilustracyjne
Chałwa to dobrze znany przysmak z czasów PRL-u. Wtedy najczęściej zajadano tabliczki wykonane ze zmielonego sezamu i cukru. Turecka chałwa zawiera też nieoczywisty składnik, czyli czosnek. Warto rozejrzeć się za słodkościami z różnych stron świata i odkryć, że chałwa nie zawsze oznacza to samo. Oto 5 sposobów na chałwę z całego świata.

W skrócie

Tradycyjnie chałwa jest słodkim przysmakiem przygotowywanym z syropu cukrowego, karmelu i zmielonych nasion roślin oleistych. Uważa się, że deser powstał pierwotnie na Dalekim Wschodzie. Szczególnie wymienia się Iran lub Turcję, a wraz z historycznymi podbojami kolejnych terenów przysmak zyskiwał popularność i był tworzony z lokalnych, łatwo dostępnych produktów. Zebraliśmy 5 przykładów chałw, które można spotkać w różnych zakątkach świata.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć 5 rodzajów chałwy

Prawdziwa turecka chałwa

Najczęściej jako o wzorze deseru myślimy o tureckiej chałwie. Przygotowywana jest na bazie zmielonych nasion sezamu. Wcześniej są delikatnie prażone, aby wzmocnić jego intrygujący smak i aromat. Nasiona łączy się z karmelem lub miodem, a czasem wzbogaca o posiekane orzechy. W domu można szybciej przygotować domową chałwę z tahini, czyli gładkiej pasty sezamowej. Taka chałwa z Turcji jest podawana do mocnej herbaty, aby zrównoważyć jej słodycz.

Zaskakującym dodatkiem do tureckiej chałwy jest czosnek. Według strony Taste Atlas deser Bayramiç tahin helvası jest przysmakiem na bazie tahini, cukru, kwasku cytrynowego, wody i czosnku. Frykas następnie gotowany, umieszczany w formach i chłodzony. Chałwa jest przygotowywana w ten sposób od 1870 roku, a od 2021 został wpisany na listę produktów regionalnych.

W naszej galerii zebraliśmy 5 najciekawszych odsłon chałwy podawanych na świecie

Chałwa a rachatłukum

Niekiedy z chałwą mylony jest deser lokum, w Polsce znanym jako rachatłukum. Oryginalne rahat locoum robi się z:

  • skrobi kukurydzianej,
  • cukru,
  • wody różanej,
  • żelatyny,
  • soku z cytryny.

W innych odmianach dodaje się do rachatłukum orzechy włoskie, orzechy laskowe i daktyle. Właśnie przez produkty rachatłukum bywa mylone z chałwą.

Chałwa w Grecji

Przez bliskie sąsiedztwo z Turcją, kuchnia grecka zinterpretowała po swojemu przepis na chałwę. W Grecji przygotowuje się ją na bazie semoliny i miodu z kwiatów pomarańczy, metaxy, orzechów włoskich, rodzynek i ziaren wiśni wonnej (mahlepu). Według Bartka Kieżuna autora książki „Ateny do zjedzenia” grecka chałwa z semoliny poprawia humor przez to, że jest słodka i aromatyczna.

Chałwa z Ukrainy

Wybierając się do Ukrainy trudno sobie wyobrazić niewypróbowanie ukraińskich słodyczy. Sztandarowym przykładem na wykorzystanie urodzaju tych ziem, jest przygotowanie domowej chałwy z pestek słonecznika. Ukraińska chałwa słonecznikowa jest wzbogacana dodatkiem orzechów, rodzynek lub posiekanych pistacji.

Azjatycka chałwa

W Chinach również spotkać można przysmak określany jako chałwa. Przygotowuje się go na różne sposoby. Między innymi pastę sezamową miesza się z ugotowaną fasolą mung albo tworzy twardy cukierek z karmelu i zmielonych orzechów. W tańszej wersji chińska chałwa przyrządzana jest z ugotowanej kaszy manny mieszanej pastą tahini.

Chałwa z Indii

W kuchni indyjskiej chałwa przybiera zupełnie nowe oblicze. Jest to rodzaj deseru otrzymywanego ze startej na tarce o drobnych oczkach marchewki lub czerwonej soczewicy ugotowanej na mleku z dodatkiem kardamonu, startej gałki muszkatołowej i szafranu. Przed podaniem indyjską chałwę dekoruje się posiekanymi orzechami np.: migdałami i podaje jako deser. Czasem chałwa indyjska zawiera kaszę manną, aby uzyskać bardziej zwartą konsystencję przysmaku.

Ciekawym deserem jest także izraelska chałwa, która ma czarny kolor dzięki zawartości sproszkowanego korzenia mydlnicy lekarskiej. Mamy nadzieję, że znając różne rodzaje chałwy, spróbujecie posmakować każdego z nich.

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjna chałwa w 5 odsłonach. Odkryj różnorodność smaków z różnych stron świata. Turecka chałwa odstraszy wampiry - Strona Kuchni

Wróć na blonie.naszemiasto.pl Nasze Miasto