Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tych owoców wciąż jest pod dostatkiem. Zrób z nich leczniczy trunek. Wypróbuj klasyczny lub szybki przepis na gruszkówkę i jej właściwości

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Jesień to idealny czas na nalewkę z gruszek. Jest ich pod dostatkiem, dlaczego więc nie zachować jej właściwości na później? Gruszkówka pomaga na różne dolegliwości, od zaburzeń krążenia począwszy, a na profilaktyce przeziębień skończywszy. Tak zrobisz klasyczną nalewkę gruszkową na spirytusie według przepisu babci. Podajemy też recepturę szybkiej gruszkówki. Sprawdź jej właściwości, dawkowanie, środki ostrożności i przeciwwskazania.
Gruszki i nalewka z gruszek w butelce i szklance na pieńku w naturze
Jak każda nalewka, gruszkówka wymaga leżakowania. Na trunek trzeba poczekać pół roku, ale dla efektu końcowego to się opłaca. milicad/Getty Images

Spis treści

Nalewka z gruszki – przepis babci na spirytusie

Nalewkę z gruszek przygotowuje się z owoców wraz ze skórkami. Niektóre przepisy sugerują pozostawienie również gniazd nasiennych gruszek, jednak należy pamiętać, że pestki zawierają amigdalinę. Związek ten przekształca się do toksycznych cyjanków. O ile w przypadku np. nalewki z wiśni z pestkami amigdalina nie przenika do roztworu przez ich grube ściany, w gruszkach jest to bardziej prawdopodobne, bo nasiona są otoczone tylko cienką skórką.

Przepis na klasyczną nalewkę z gruszek na spirytusie
składniki:

  • 1 kg dojrzałych i soczystych gruszek,
  • 1 l spirytusu 70 proc. obj. alk.,
  • 300 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Umyj gruszki rozkrój na połówki, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki i włóż do dużego słoika na przetwory, zapełniając go do 3/4 wysokości.
  2. Zalej gruszki spirytusem, zamknij i odstaw na 3-6 miesięcy w miejsce o temperaturze pokojowej.
  3. Wiosną zlej płyn znad owoców, zasyp je cukrem i pozostaw na 7 dni, co jakiś czas wstrząsając słojem.
  4. Gdy cukier się rozpuści, odciśnij syrop z owoców i połącz go z wyciągiem alkoholowym, po czym odstaw na 2-3 dni.
  5. Przefiltruj nalewkę i zlej do butelek, po czym odstaw na 6 miesięcy.

Sprawdź także inne nalewki owocowe:

Jak przygotować nalewkę z gruszek na szybko? Przepis na gruszkówkę z miodem

Przygotowanie nalewki z gruszek nie musi zabierać roku. Smaczny trunek można też uzyskać metodą skróconą.

Przepis na szybką nalewkę z gruszek
składniki:

  • 1 kg gruszek,
  • 0,25 l wódki 40 proc. obj. alk.,
  • 0,25 l spirytusu 70 proc. obj. alk.,
  • 125 ml cukru,
  • 65 ml miodu,
  • sok z 1/2 cytryny.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj gruszki, myjąc je, krojąc w ćwiartki i usuwając gniazda nasienne.
  2. Umieść w słoju na przemian warstwy gruszek i cukru, skrop miodem i sokiem z cytryny, zamknij i odstaw na 2 dni, regularnie potrząsając naczyniem.
  3. Gdy gruszki puszczą sok, wlej wódkę i spirytus, wymieszaj zawartość słoika, zamknij go i odstaw na 2 tygodnie.
  4. Przefiltruj nalewkę, by była klarowna, zlej do butelek i odstaw na 3-4 miesiące.

Zobacz także nalewki ziołowe:

Jakie właściwości zdrowotne gruszkówka?

Nalewka z gruszek ma podobne właściwości, do surowiec. Gruszki to owoce najbliżej spokrewnione z jabłkami, które mają podobną kaloryczność i skład. Uważa się, że przybyły do nas z Persji – możliwe, że stąd pochodzi ich angielska nazwa, czyli pears.

Już w czasach starożytnych stosowano owoce gruszy leczniczo, m.in. w chorobach przebiegających z gorączką i dolegliwościach trawiennych. Dziś wiadomo, że zawierają liczne przeciwzapalne związki, m.in. flawonoidy czy garbniki, a zawarty w nich błonnik (m.in. w charakterystycznych komórkach kamiennych) przyspiesza pasaż jelitowy i pomaga zwalczać biegunki. Do grupy tych związków należą także pektyny, które w organizmie wchłaniają nadmiar cholesterolu i toksyny takie jak m.in. metale ciężkie.

Gruszka to owoc bardzo słodki, w którym zawartość cukrów prostych rośnie wraz z dojrzewaniem. Owoce „dochodzą” przy tym już po zerwaniu, najczęściej stając się bardzo miękkie. Dlatego kaloryczność, a zwłaszcza indeks glikemiczny gruszek, mogą być różne. W zależności od stopnia dojrzałości IG gruszek wynosi od 20 do 49, choć wciąż jest niski.

Porcja 100 g gruszki zapewnia średnio: 54 kcal, 0,6 g białka, 0,2 g tłuszczu, 14,4 g węglowodanów, w tym 1,8 g sacharozy i 2,1 g błonnika. Z witamin zapewniają m.in. foliany (10 mcg) i niewielkie ilości witamin A i z grupy B oraz witaminy C (5,3 mg).

Owoce te zawierają cenne związki mineralne (głównie potas i nieco wapnia), z powodu których mają zasadotwórcze działanie w organizmie. Wywierają także efekt moczopędny, przez co są polecane w chorobach nerek, a ponadto krążeniowych. Zapewniają ponadto nieco żelaza i jodu.

Za sprawą flawonoidów gruszki wykazują działanie uszczelniające naczynia krwionośne, również te włosowate, poprawiając stan cery naczynkowej i zmniejszając tendencję do powstawania tzw. pajączków na skórze. Szczególnie skórki gruszek obfitują też w związki wspomagające gojenie się uszkodzeń skóry i trudno gojących się ran.

Chociaż w gruszkówce nie ma pektyn ani innych rodzajów błonnika, które są usuwane wraz z owocami i przy filtrowaniu, w trunku znajdują się cenne antyoksydanty i inne związki biologicznie aktywne, które zapewniają jego prozdrowotne właściwości.

Po nalewkę z gruszek w dawce do 30 ml maks. 3-4 razy dziennie można sięgać w przypadku przeziębienia i innych niezbyt nasilonych infekcji oddechowych. Porcja po obiedzie wesprze jego trawienie, a w zimne dni – rozgrzeje organizm. Gruszkówkę stosuje się, oczywiście w umiarkowanych ilościach, także przy problemach z pęcherzem moczowym.

Przeciwwskazania do spożywania nalewki gruszkowej

Gruszkówka nie powinna być spożywana przez osoby, które muszą unikać alkoholu. Należą do nich kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, a także wszystkie osoby niepełnoletnie.

Nalewka może nie być wskazana w przypadku przyjmowania leków wchodzących w interakcje w alkoholem, m.in. antybiotyków, leków przeciwbólowych czy psychotropowych. Informacje na ten temat można znaleźć w ulotce farmaceutyku lub sieci; warto też zapytać lekarza.

Ze specjalistą należy skonsultować się także w przypadku chorób, które wykluczają picie alkoholu, takich jak zespół metaboliczny, insulinooporność czy cukrzyca typu 2 (niewskazane jest także spożywanie cukru), a także nadciśnienie czy choroby sercowo-krążeniowe. Napoje procentowe mogą też nie być odpowiednie dla osób w podeszłym wieku.

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tych owoców wciąż jest pod dostatkiem. Zrób z nich leczniczy trunek. Wypróbuj klasyczny lub szybki przepis na gruszkówkę i jej właściwości - Strona Zdrowia

Wróć na blonie.naszemiasto.pl Nasze Miasto