Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

Policyjny pies bohaterem zatrzymania podejrzanego o włamanie

Policyjny pies bohaterem zatrzymania podejrzanego o włamanie

NOWE
Obywatelskie zatrzymanie na poznańskich Jeżycach? Kto trafił w ręce policjantów?

Polecamy

Sprzątanie w niedzielę jest grzechem? Zobacz, co na ten temat mówi ksiądz

Sprzątanie w niedzielę jest grzechem? Zobacz, co na ten temat mówi ksiądz

Czy będzie szczepionka na menopauzę? Lek może całkowicie zapobiegać przekwitaniu

Czy będzie szczepionka na menopauzę? Lek może całkowicie zapobiegać przekwitaniu

Matura z fizyki 2024. Wymagania, terminy, rodzaje zadań

Matura z fizyki 2024. Wymagania, terminy, rodzaje zadań