Uwaga! Salmonella w kurkumie! GIS wycofuje partię produktu

Monika Góralska
Monika Góralska
Groźne dla zdrowia pałeczki Salmonelli znaleziono w kurkumie w proszku pakowanej przez zakład Fistaszek. GIS wycofuje produkt. Jeśli masz ten produkt w swojej kuchni, natychmiast go wyrzuć!
Groźne dla zdrowia pałeczki Salmonelli znaleziono w kurkumie w proszku pakowanej przez zakład Fistaszek. GIS wycofuje produkt. Jeśli masz ten produkt w swojej kuchni, natychmiast go wyrzuć! eyewave/123rf.com
Udostępnij:
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z obrotu partię kurkumy mielonej z powodu obecności w niej groźnej bakterii. Pałeczki Salmonelli wykryto w opakowaniach 100 g kurkumy. Jeśli masz je w domu, natychmiast wyrzuć!

Niebezpieczną dla zdrowia bakterię Salmonelli wykryto w jednym z pięciu badanych przez Główny Inspektorat Sanitarny opakowań produktu.

Salmonella w kurkumie znalazła się w tym produkcie:

Produkt: Kurkuma, 100 g

Zakład pakowania: FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica (woj. lubelskie)

Numer partii: P 14 05

Data minimalnej trwałości: 12.2022

Wadliwa partia produktu zostaje wycofana z obrotu pod kontrolą Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS).

Ze względu na możliwość zatrucia pałeczkami Salmonelli zaleceniem dla konsumentów jest niespożywanie wskazanej w komunikacie partii produktu.

Zobacz także:

Jak wygląda zatrucie Salmonellą?

Salmonella to bakteria należąca do rodziny Enterobacteriaceae, która wywołuje salmonellozę. Jest ona najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych, które są niebezpieczne dla zdrowia ze względu na objawy takie jak uporczywe biegunki i wymioty prowadzące do odwodnienia i wyczerpania organizmu. Salmonella rozwija się głównie w źle przechowywanych produktach spożywczych takich jak surowe mięso, jaja i nabiał. Skażenie żywności pałeczkami Salmonelli może nastąpić na etapie jego produkcji lub przetwarzania.

Główne objawy zakażenia Salmonellą to:

  • silne bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • nudności i wymioty.

Leczenie zatrucia polega na utrzymywaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu, stosowaniu diety lekkostrawnej oraz odpoczynku. W złagodzeniu objawów pomocne jest też zastosowanie środków przeciwgorączkowych i węgla leczniczego. Jeśli po takim leczeniu objawy nie ustąpią w ciągu 3 dni lub się zaostrzą należy zgłosić się do lekarza. Być może konieczne będzie podanie antybiotyku lub zastosowanie leczenia szpitalnego w przypadku znacznego odwodnienia.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Nowe obostrzenia od 15 grudnia!

Wideo

Materiał oryginalny: Uwaga! Salmonella w kurkumie! GIS wycofuje partię produktu - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie