MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażenie uchodzi na niezdrowy sposób przygotowania posiłków...
fot. StockSnap/pixabay.com

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie na nieodpowiednim tłuszczu

Smażenie uchodzi na niezdrowy sposób przygotowania posiłków – powodem jest nie tyle dodatek tłuszczu (który można zredukować), co wysoka temperatura, do której podgrzewana jest zawartość patelni. Przy nieumiejętnym smażeniu znacznie przekracza ona 200 stopni Celsjusza, podczas gdy dla większości tłuszczów kulinarnych jest to tzw. punkt dymienia. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe ulegają wtedy przekształceniu do szkodliwych, rakotwórczych związków, tracąc przy tym swoje cenne składniki. Warto więc wybierać odpowiednio wytrzymałe tłuszcze – polecane są oliwa z oliwek, masło klarowane (a nie zwyczajne, które łatwo się pali), olej kokosowy i rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia bądź z awokado.

Zobacz również

Wisła Kraków zagra sparing z Hutnikiem Kraków

Wisła Kraków zagra sparing z Hutnikiem Kraków

Po alkoholu potrącił rowerzystę i uciekł z miejsca zdarzenia. 50-latek nie żyje

Po alkoholu potrącił rowerzystę i uciekł z miejsca zdarzenia. 50-latek nie żyje

Polecamy

Uwaga na zmiany w przepisach od 1 lipca. Rosną kary dla zapominalskich

Uwaga na zmiany w przepisach od 1 lipca. Rosną kary dla zapominalskich

Jak często uprawiać seks? Terapeuta wyjaśnia, ile zbliżeń w związku to norma

Jak często uprawiać seks? Terapeuta wyjaśnia, ile zbliżeń w związku to norma

Na plażę, do pracy i na randkę. Ta fryzura to hit lata. Gwiazdy ją uwielbiają

Na plażę, do pracy i na randkę. Ta fryzura to hit lata. Gwiazdy ją uwielbiają