Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo...
fot. Design_Miss_C/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie od czerwonego mięsa

Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo starannej higieny i obróbki kulinarnej, co drób, a szczególną uwagę na właściwe dopieczenie kawałków należy zwrócić podczas przyrządzania steków (odradza się te krwiste) i używania gotowego mięsa mielonego.

Te same zasady obowiązują w kuchni, jak i przy grillu, gdzie łatwiej o niedostateczne podgrzanie produktów. Surowe mięso w marynacie należy trzymać w lodówce, natomiast to już przyrządzone schować do niej w ciągu 1-2 godzin.

Tak samo jak przy obróbce drobiu należy używać oddzielnych desek do krojenia mięsa, oraz zadbać, by temperatura wewnątrz kawałków osiągnęła co najmniej 74 stopnie Celsjusza. Szczególną uwagę na świeżość należy zwrócić też m.in. przy spożywaniu tatara czy surowej kiełbasy typu metka.

Zobacz również

Policjanci debatowali o bezpieczeństwie z mieszkańcami gminy Kartuzy

Policjanci debatowali o bezpieczeństwie z mieszkańcami gminy Kartuzy

Uczniowie "różowego królestwa", czyli II LO w Malborku pożegnali się ze szkołą

Uczniowie "różowego królestwa", czyli II LO w Malborku pożegnali się ze szkołą

Polecamy

Moja rodzina nie chce innej surówki z marchewką do obiadu. Nietypowy składnik to hit!

Moja rodzina nie chce innej surówki z marchewką do obiadu. Nietypowy składnik to hit!

Tyle możesz przytyć w ciąży. Zobacz, jak zmienia się masa ciała

Tyle możesz przytyć w ciąży. Zobacz, jak zmienia się masa ciała

Piekło na ziemi uczniów i nauczycieli. Zanim skorzystasz - opanuj emocje!

Piekło na ziemi uczniów i nauczycieli. Zanim skorzystasz - opanuj emocje!